VVD Voerendaal heeft voorgesteld om in navolging van onder meer de Tweede Kamer een duidingsdebat te organiseren. Dit is een debat wat je ook bij Provincies en gemeenten direct na de verkiezingen ziet waarin de politieke partijen aangeven hoe zij de verkiezingsuitslag duiden. In Limburg heeft wat wij weten al een openbaar duidingsdebat plaatsgevonden in Landgraaf, Venray en Valkenburg.
In Voerendaal geven alle politieke partijen openbaar duiding aan de verkiezingsuitslag komende woensdag 30 maart.
Coalitievorming in de Tweede Kamer
In de Tweede Kamer benoemen de fractievoorzitters gelijk na de verkiezingen een verkenner, die gesprekken voert met alle partijen. Uiterlijk een week na de verkiezingen houdt de Kamer een debat over de verkiezingsuitslag en de procedure voor de formatie. De Kamer kan in dit debat een of meerdere informateurs benoemen voor het verkennende werk. Een informateur onderzoekt welke partijen met elkaar een coalitie willen vormen en welke problemen daarbij overwonnen moeten worden. De nieuwe Tweede Kamer bepaalt de precieze opdracht aan de informateur(s).
Demos Kratein – het volk heeft gesproken in Voerendaal
Voordat we naar de informatiefase gaan, vindt VVD Voerendaal naar analogie van de Kamer een duidingsdebat belangrijk. De inwoners hebben hun stem laten horen. En zij verdienen nu te weten hoe wij hun stemmen zien. Welke boodschap of lessen halen wij als politiek hieruit? En door samen hierover te praten, vormen we een gezamenlijk beeld van de verkiezingsuitslag.
Ook voor de verhoudingen in de raad is omzichtigheid geboden. Het tere democratische proces is gebaat bij zorgvuldigheid, transparantie en behoedzaamheid.